Palailen kesälomajuttuihin, kun vasta nyt sain kuvailtua tekosiani. Lomalla puraisi pitkästä aikaa värikärpänen, luultavasti siksi, että kesäparadison lähistölle oli avattu aiheeseen liittyvä näyttely- ja kauppapaikka. Itse paikka oli tosi symppis, mutta pisteet hiukkasen laski myyjästä, joka oli ihan perinteisten vitsien arvoinen. Kysyin eräästä etiketin mukaan kultapiiskulla värjätystä langasta, joka oli kirkkaan vihreää, josko siinä oli käytetty piiskun lisäksi myös indigoa. Myyjän vastaus oli "Jaa, mie en noista värjäysjutuista tie mitää, mie oon vaa myyjänä tääl." :D Tämä "vaa myyjä" ei sit saanut mua ostamaan lankaa, mutta ostinpa pipon! Neulojana Terttu Virtanen ja hintana vaivaiset 15 ekkua. Ei taida Terttu valitettavasti päästä kummemmille tuntiliksoille - aihe josta on viime aikoina niin Tuulia kuin Langankuluttajakin kirjoitelleet. Mutta hienon oli tehnyt, on villainen kirjoneulevuorikin. Mä oon sit komee pipokelien koittaessa.

I'm going back in time to my summer holiday as I didn't manage to take photos before. I did some dyeing, probably as I visited the Iitti dye center near our summer paradise during the holiday. The place itself was lovely, but the sales person didn't quite reach the same level, she was more likely a subject to a lousy joke. I asked her about a bright green yarn, which claimed to be dyed with a plant that should produce yellow, whether it had had a bath in indigo too. Her answer was: " Well, I don't know anything about this dyeing stuff, I just sell here." Great. This "just a sales person" didn't get me bying any yarn but I did buy a hat! It is knitted by Terttu Virtanen and it cost only 15 euros. I feel almost bad as Terttu couldn't make any real profit, the hat is double-layered and everything, but I'll probably forget my bad conscience at the minute the cold weather comes and I'll be überhandsome in my lovely new hat.

203816.jpg 

203817.jpg

Jos kerran Iitti on lähellä kesäpaikkaamme, pystytte helposti päättelemään toisen paikan, johon on vaarallisen lyhyt matka. Niin, Koria. Lähdin sinne hakemaan edukasta värjäysmateriaalia, ja palasin takaisin mukanani kilo Jussia, pari sataa grammaa Huopasta sekä sata grammaa Floricaa. Sekä melki kilo viininpunaista pussi-Woolia, joka ei ole vielä ottanut minkäänlaista muotoa taikka suunnitelmaa, mutta pitihän se ostaa, kun Woolin kilohinta on normaalisti neljänkympin paremmalla puolella ja pussissa se oli 19,90.

Päädyin värjäämään 400 g Jussia ja 100 g Floricaa raparperilla, jota pihassa oli ihan riittämiin. Rapsun hyvä puoli on myös sen helppous, kun ei tarvitse purettaa erikseen. Floricoissa oli hieman pohjasävyä, joten lopputulos oli kuvottava, enkä tod. esittele sitä tässä. :Q Jussit on ihan ok, maanläheinen hailakan keltainen. Loppukesästä kun värjäsin, ei kummempaa voinut odottaakaan.

Another place, which is too near to my summer place, is the factory outlet of the biggest Finnish yarn mill. I went there to get inexpensive material for dyeing and I returned with 1.3 kg wool, mostly yarn called "Jussi" (Johnny) for dyeing and almost 1 kg of burgundy merino yarn which was sold for half price. I dyed 0.5 kg with rhubarb which resulted in earthy, pale yellow. I actually didn't expect anything else as it was already end of July when the plant dyes have lost most of their strength.

203815.jpg

Mutta tässäpä näyttävät melki valkoisilta. But here they seem to be white again. Sigh. I just have to take that "How to use my digital camera" course some day.